top of page

HVORFOR VELGE ULL?

FUKTABSORPSJON

 

Ull isolerer mot kulde og holder deg varm selv om du blir våt eller fuktig, fordi ull er svært hydrofil. Det vil si at ullen absorberer større mengder fuktighet enn blant annet syntetiske fibre. På grunn av dette holder den også lenger på varmen. Ull kan bære opp til 35 % fuktighet innen tøyet føles klamt. Det vil si at et 100 % ullplagg kan suge opp fuktighet tilsvarende 35 % av plaggets egenvekt - uten at det føles ubehagelig. Ved å bruke ull direkte på huden reduserer du faren for å bli nedkjølt. Dette vil du merke spesielt godt om du er i aktivitet og blir svett på kroppen, for så å ta deg en pause.

ISOLASJONSEVNE

 

Plagg av ull har høy isolasjonsevne, fordi ullfibrene er svært krusete. Denne strukturen gjør at millioner av små luftlommer stenger kroppsvarmen inne, for så å skape en buffersone mot kulden.

EASY CARE

 

Ull er lett å ta vare på. All ull fra LOPI kan maskinvaskes. 

UV BESKYTTELSE

 

Ull absorberer også UV-stråling, og gir dermed en naturlig beskyttelse mot solen. Styrken kan variere fra UPF 20 til 50+ avhengig av plaggets tykkelse og farge. 

ODØRKONTROLL

 

Ull har en permanent og naturlig resistens mot vekst av mikroorganismer, og dermed odør. Ullen kan brukes flere dager i strekk uten å lukte så lenge man tørker og lufter ullen etter bruk. Årsaken er en kombinasjon av ullens utmerkede evne til raskt å absorbere svette og la den fordampe, og at fibrene har en negativt ladet, skjellete overflate. Bakterier som fører til vond lukt, trives best på en positivt ladet, glatt overflate, slik syntetiske fibre ofte har. De fleste syntetiske fibre kan faktisk øke graden av vond lukt nettopp fordi de skaper en grobunn for bakterier. 

SUNT MIKROKLIMA MOT HUDEN

 

Ullens evne til å regulere både temperatur og fuktighet, samt de antibakterielle egenskapene, bidrar til å skape et sunt mikroklima for huden din - som igjen kan lindre eksem og annen problemhud. En australsk studie viste hvordan barn med eksem ble tydelig friskere av å bruke superfin ull, under 17.5 mikron, over en lengre periode.

TEMPERATURREGULERING

 

Ull har naturlige temperaturregulerende egenskaper. Den regulerer kroppstemperaturen din ved å absorbere, og slippe ut fuktighet. Dersom det blir varmt, vil ullen sørge for å kjøle seg selv ned, ved fordamping. Kroppene våre gjør det samme, vi svetter for å kjøle oss ned. Slik regulerer ull kroppstemperaturen, og hjelper deg til å verken bli for kald eller for varm.

bottom of page